Телефон:058 602 558 Имейл:mtt@mtt-bg.com
Основна проверка на нашия автомобил

Дори смяната на гума може да причини главоболие на много хора. Въпреки това, правилната поддръжка и лесното правене на ремонти на автомобила са с изключителна важност, тъй като икономическата ефикасност, по-дълго използване, надеждно шофиране и сигурна употреба на вашия автомобил зависят от тях. 
Не подценявайте факта, че по този начин вие „комуникирате” със своя автомобил. 
Ето защо, шофьорът трябва да знае как да проверява и поддържа поне някои части от автомобила, дори и ако обикновено отива на сервиз, където се грижат за тях.
Тъй като колата, която имате или предстои да закупите може да струва толкова, колкото и разходите по нейната поддръжка, моля прочетете следващите кратки съвети, за да направите първия си… контакт с нея.

Проверките са разделени в 3 категории
- Външни проверки;
- Проверки в областта на двигателя;
- Проверки при запалването.

Външни проверки 
Проверете своята кола отвсякъде и се уверете, че нито отпред, нито отзад на автомобила няма нещо, което да я възпира от движение
Проверете дали има някакви течове под колата, по-специално в частта под двигателя.
Проверете състоянието на гумите (въздушно налягане и възможно нараняване отстрани) и ако установите липса на налягане, веднага посетете най-близкия сервиз за вулканизатор, за да допълните гумите до необходимия задължителен обем.
Проверете резервната гума и се уверете, че тя е в добро състояние и има необходимото налягане (3-4 атмосфери повече от обикновеното налягане на гумите).

Проверете дали имате всяко от следните неща в багажника:
1. Аптечка; 
2. Отразяващ триъгълник; 
3. Гаечен ключ; 
4. Вериги за зимни условия; 
5. Сигнализираща факла (служи за осветяване при нощни условия); 
6. Пожарогасител. 

Дайте на контакт и проверете дали всички светлини на автомобила са в изправност:
- Уверете се, че всички светлини на автмобила са в изправност – габарити, къси и дълги;
- Мигачите;
- Аварийните мигачи;
- Стоповете;
- Светоотразителните панели на фаровете;
- Смяната между къси и дълги. 

Проверете пластмасовите компоненти на автомобила и в случай, че намерите счупени елементи, премахнете ги и в последствие ги сменете.
Проверете дали чистачките ви работят (и дали са достатъчно ефективни) и ако е необходимо ги сменете. Проверете също така и пръскачите на течност за чистачки върху предното и задното стъкло (ако е налично) и се уверете, че количеството на течността, която изпускат е достатъчно, за да почисти стъклата.
Проверете дали регистрационните ви номера са чисти и здраво закрепени. 

В областта на двигателя
Проверете охладителната система на двигателя и по-специално нивото на вода в радиатора и проверете дали охладителят не се нуждае от допълнително напълване.
Проверете скобата на вентилатора, която не трябва да бъде разместена или да липсва (предимно при по-старите автомобили) и се уверете, че няма течове в близост до водната помпа.
Проверете картера (мястото, където стои маслото), нивото на маслото трябва да бъде между отбелязаните като максимална и минимална стойности. Проверете също така и индикаторът на маслото и вижте за евентуални течове.
Проверете акумулатор – ако е отворен тип акумулатор, проверете неговото състояние, нивото на течността трябва да бъде 1 см над оловната плоскост и ако е необходимо – допълнете я. Затегнете акумулаторните изходи и освободете вентилационните изходи, почистете ги от евентуални полепи и ги намажете с вазелин/грес
Проверете нивото на течността на волана, амбреажа и спирачките. 
Проверете спирачната система и по-специално – нивото на спирачната течност в него. В никакъв случай не допълвайте с допълнително количество спирачна течност до маркираното максимално количество. Фактът, че нивото на течността е близо до минимума, може да означава, че някои части на автомобила са технически неизправни и ви съветваме задължително да потърсите сервизна помощ.
Проверете системата за почистване на стъклата и долейте течност за чистачки, ако е необходимо. 

Проверки в областта на волана
Проверете допустимата маневреност на волана, като имате предвид, че тя не бива да бъде повече от 15 градуса или на дължина 2 пръста от свода на волана.
Проверете дали индикаторните лампи на панела пред вас са в изправност.
Проверете дали клаксонът е в изправност.
Проверете дали имате достатъчно гориво в резервоара или индикаторната лампичка казва, че има някакъв проблем.
Проверете дали педалите са със стандартното съпротивление. Когато натиснете съединителя, той трябва да отиде до най-долната част, докато педалът за спирачката трябва да спре някъде по средата и да запази твърдост в тази позиция. Спирачките трябва да бъдат тествани и докато двигателят работи. И дума да няма, че когато педалът на спирачките отива чак до долу, автомобилът има някакъв проблем и ние не бива да го шофираме.
- Нагласете спрямо себе си позицията на седалката и облегалката;
- Настройте позицията на огледалата;
- Проверете дали всички врати са затворени;
- Сложете своя колан и се уверяваме, че останалите пътници в колата също са поставили своите;
- Преди да запалите, проверете червените индикаторни лампи. Ако има такава, не палете дигателя;
- За да запалите: проверете за други автомобили, индикирайте, че ще запалите, проверете отново, като се завъртите и потеглете тогава, когато пътят е чист.

Copyright © 2009 МТТ ООД - Добрич | All Rights Reserved | Направено от DH Studio

Scroll to Top